1320 лева е доходът, необходим за месечната издръжка на един работещ, а за тричленно семейство от двама възрастни и едно дете нужната сума е 2376 лева. Това показват данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за третото тримесечие на годината.

Доходът за издръжка нараства с 4,1 на сто в сравнение с второто тримесечие и с близо 20 процента на годишна база.

"За едногодишен период са необходими 217 лв. повече за един работещ човек и 391 лв. повече за тричленно семейство. Заплатата за издръжка нараства с по-големи темпове. Това са нетните средства, които трябва да влязат в джоба на едно семейство, за да живее нормално", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според синдиката огромна част от работещите българи не успяват да получат необходимия доход.

"Необходимите средства трябва да бъдат покрити с минималната работна заплата. Минималната работна заплата спрямо издръжка е 46% за септември 2022 г., ако сравним с мината година се наблюдава намаление. Това означава, че минималната работна заплата не може да покрие заплатата за издръжка. Това показва, че следва обедняване на населението", посочи експертът от КНСБ Вили Иванова.

Синдикалното изследване сочи, че необходимият доход за храна е 497 лв. за едно работещо лице. Това представлява 37.7%. Нарастването е с 2.8% спрямо предходното тримесечие и с 24.2% на годишна база. Ускорено нарастване на хранителните продукти през последното тримесечие се отчита при: мляко и млечни продукти с 11.7%; захар и захарни изделия с 4.5%; месо и месни продукти с 2.5%; яйца - 15.2%. Задържане на цените на тримесечна база се наблюдава в групата "Хляб и зъренни храни" нарастват с 0.3% на тримесечна база, но на годишна осатва висок - 28.2%, показват още данни на КНСБ.

Ние продължаваме нашите акции, най-вече в предприятията и учрежденията, където хората очакват увеличение на доходите, а не само по площадите, каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров в отговор на въпрос дали конфедерацията ще продължи с протестните действия за увеличение на заплатите.

"На 11 ноември пак ще напомним за техните искания и ако няма адекватно движение от властта и бизнеса, очаквайте и други по-значими протести в по-късната есен, а и когато се финализират бюджетните процедури. Гаранциите за енергийните компенсации са изключително важни", посочи Димитров.

От КНСБ настояват работните заплати да се увеличат през декември средно с 20 на сто спрямо същия период през миналата година във всички сектори. "Смятаме, че хората поне малко ще са защитени от инфлацията доколкото може", каза Димитров.