Над 2 млн. са пенсионерите в България. Голяма част от тях получават ниска пенсия, с която едва свързват двата края.

Ето защо специалистите по лични финанси препоръчват да помислим за годините в пенсия от възможно най-рано.

Какво означава това?

Независимо дали говорим за ранно пенсиониране, пари за "черни дни" или инвестиции за бъдещето на децата ни, всеки от нас може да отделя една малка сума, която да влага на финансовите пазари.

Да, ниските доходи у нас, съчетано с високата инфлация правят този процес трудно постижим. Но пък резултатите си заслужават усилията.

Днес обаче ще ви покажем какви резултати биха имали ако заделяте по 100 или 200 лева месечно за инвестиции.

100 лева

На финансовите пазари можем да стартираме инвестиции с минималните 100 лева. За да постигнете финансова независимост, ще трябва да инвестирате подобна сума в продължение на години. 

Справка на Dir.bg показва, че при хипотетична доходност от 10% (колко е историческата доходност на щатските пазари в последните 100 г.) и при вноски от 100 лева всеки месец, ще разполагаме с доста прилични суми, при положение че сме упорити и последователни.

След 5 години сумата би се увеличила до близо 7 500 лв., а след 10 или 20 години тя вече ще е 19 и 69 хиляди лева.

Разликата е огромна между 10-а и 20-а година, тъй като сложната лихва започва да работи за нас в по-голяма степен. Или иначе казано - за нас работят не само новите вноски, но и доходите ни от предходните години, които генерират нови приходи.

200 лева

Тази инвестиция може да се превърне в 15 хил. лева само след 5 г., както и близо 38 и 138 000 лева след 10 или 20 години. 

Тук резултатите са още по-впечатляващи, но малко от нас биха достигнали до края. Ето защо пътят към богатството е толкова труден.

А вие бихте ли започнали своето инвестиционно пътешествие?

БОНУС:

При положение, че доходите ви го позволяват, трябва да знаете, че се нуждаете от 1 455 лева месечни инвестиции в следващите 20 години, за да може да се пенсионирате... като милионер.

*Този материал има само информационна цел и никоя част от него не може да бъде тълкувана като оферта или покана за сделка за продажба или покупка на финансови инструменти и/или професионален съвет, свързан с инвестиционно решение. Инвеститорите трябва да имат предвид, че инвестициите носят рискове и е необходимо да се запознаят обстойно с информация за планираната инвестиция или да потърсят професионален съвет за своите инвестиционни решения.