Финансовият министър Симеон Дянков не смята да сключва пети пореден договор с британските консултанти на митниците "Краун ейджънтс" и по този начин след 9 години у нас те най-сетне ще си тръгнат от България. Ако успее да го направи, Дянков ще е първият финансов министър, които е успял да се пребори с натиска агентите на короната да консултират митниците.
Агентите бяха доведени у нас през 2001 г. от бившия финансов министър Милен Велчев с идеята да консултират митниците. Първият договор с тях струваше на данъкоплатеца около 33 млн. лв., а вторият, подписан през 2004 г. - 31.5 млн. лв.
Въпреки че преди това беше критик на консултантите, като финансов министър Пламен Орешарски сключи трети поред договор с тях в средата на 2007 г. без конкурс, но на доста по-ниска цена - 11 млн. лв. През януари 2009 г. консултантите се сдобиха с четвърти договор на стойност 8.5 млн. лв., който изтича през юни 2010 г. Според този контракт британците, които на брой са едва 9 души, трябваше да консултират не само митниците, а и данъчните, и Икономическа полиция, Държавната комисия по хазарта и ДАНС.
Въпреки че обеща детайлен анализ за работата на агентите у нас, Орешарски така и не го публикува.
В началото на мандата си Симеон Дянков разсекрети първите два тайни контракта с агентите. От тях стана ясно, че са пълни с унизителни за България клаузи. Като например, че носят отговорност само ако причинят на страната щети за под 2 млн. лири, докато МФ е длъжно да ги обезщети без никакви ограничения в размера на вредите, и то включително и заради предявени към тях по съдебен път претенции.
Дянков каза вчера по "Нова тв", че имал десетина дни за размишления дали да удължи договора, но по-скоро мислел да не го прави. Той разказа, че наскоро водил агентите на короната при премиера и Бойко Борисов поискал от тях да му кажат къде точно са пробойните в митниците. Те отговорили, че не са правили такива анализи. Дянков обобщи ситуацията с думите, че "и в МФ има специалисти да правят такива анализи като на "Краун ейджънтс", а и сега е криза и не бива да се харчат такива пари".