Силно нараснаха страховете, че страната ще банкрутира, след като вчерашното понижение на рейтинга й  (заедно с този на Португалия ) силно ограничи достъпа до частно финансиране на огромния гръцки дълг.
Днес рейтинговата агенция Стандард енд Пуърс понижи и рейтинга на Испания от "АА+" до "АА". Нараснаха залозите за заразяване на други страни.
До няколко дни може вече да няма еврозона, предупреди американският икономист Нуриел Рубини.
Доверието в цялата еврозона е поставено на карта”, заяви шефът на МВФ Доминик Строс-Кан след преговори в Берлин с германския финансов министър Волфганг Шойбле, с президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише и с високопоставени германски депутати, предаде БТА.
По-рано днес лихвите по 10-годишните гръцки облигации надвишиха 10 на сто - нещо безпрецедентно за страна от еврозоната, предаде БТА. Паниката обхвана и борсите. Курсът на еврото спадна до 1,3129 долара, отбелязвайки нов едногодишен минимум
До 265 млрд. долара ще достигнат загубите на притежателите на гръцки облигации при обявяване на неплатежоспособност от Атина, прогнозира в доклад рейтинговата агенция Стандард енд Пуърс (Standard & Poor's).
Масло в огъня наля Ерик Нилсен, водещ икономист на американската инвестиционна банка Голдман Сакс, който коментира, че Гърция има нужда 150 млрд. евро за следващите три години. Досегашната оценка бе за 90 млрд. евро, а спасителният пакет на ЕС и МВФ има осигурени 45 милиарда евро само за първата година.
Единствената добра новина бе съобщението на "Файненшъл таймс" , че МВФ възнамерява да деблокира още 10 милиарда евро в помощ на Гърция. По-късно стана ясно, че размерът на помощта за Гърция от ЕС и МВФ може да достигне 100-120 млрд. евро за три години. Това е обсъждано на тристранната среща в Берлин, съобщи Ройтерс.
Допълнително напрежение внесоха очертаващото се трудно одобряване на помощта от най-големия донор - Германия, както и липсата на спасителен пакет  при "заразяване" на други страни от еврозоната.
Представители на властите в Италия, Германия и Великобритания и президентът на Европейския съюз  Херман ван Ромпой направиха успокоителни изказвания. Говорител на ЕК увери, че помощта за Гърция ще бъде предоставена в близките дни, тоест преди падежа на дълг за 8.5 млрд. евро на 19 май. 
Гърците бранят заплатите си

Гърция е отказала да предприеме намаленията на заплатите, които Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ) са поискали по време на водените в Атина разговори. Това съобщи днес гръцкият министър на труда Андреас Ловердос, цитиран от БТА.
Същевременно гръцкият премиер Георгиос Папандреу призова еврозоната да предприеме необходимите мерки, за да предотврати риска "огънят", запален от гръцката криза, "да обхване европейската и световната икономика", съобщава агенцията.
* Актуализирано в 20 часа