Франция е изправена пред нова стачна вълна, която ще започне още довечера, след като протестиращите срещу правителствената реформа железничари обявиха по два дни стачка на всеки пет дни до края на юни или общо 36 дни объркване на жп транспорта, предаде Франс прес.

Държавната жп компания Ес Ен Се Еф (SNCF) съветва пътниците да не пътуват с влакове още от тази вечер до четвъртък сутринта, тъй като стачката на 3 и 4 април ще създаде много затруднения за общо 4,5 милиона пасажери, ползващи всекидневно жп транспорт, предупреди нейният ръководител Гийом Пепи.

Утре към стачкуващите железничари ще се присъединят недоволни служители от сметосъбирането, а в неделя - и от енергийния сектор.

Също утре персоналът на Ер Франс (Air France) ще стачкува за четвърти ден в рамките на един месец (след това и в събота) по призива на единайсет синдиката с искане за повсеместно увеличение на заплатите с 6 процента. Това искане няма пряка връзка с реформите на правителството, но утежнява още повече социалното напрежение.

Синдикатите от държавните железници протестират срещу премахването на специалния железничарски статут при новоназначените, условията за отваряне към конкуренцията и превръщането на компанията в дружество с ограничена отговорност (ООД), което според тях открива пътя за бъдеща приватизация - нещо, което правителството отрича.

Според ръководството на държавните железници движението на влаковете тази вечер почти няма да бъде нарушено. Утре обаче ще се ще се движат едва 12 процента от високоскоростните влакове Те Же Ве (TGV) и 6 процента от влаковете на средни разстояния. Вместо тях ще бъде осигурен автобусен превоз, покриващ 30 процента от пътуванията, предвидени по междуградски маршрути.