Брюксел е готов и за друг вид отмъщение, ако затегнатите американски санкции срещу Русия засегнат европейски компании и енергийната сигурност на блока.

Опасността за Европа обаче е, че тази война може да се разрасне така, че да стане неуправляема на всички фронтове, особено на фона на търговските взаимоотношения с Китай и евтиния китайски внос.

Някои анализатори смятат, че Брюксел просто загърбва китайския дъмпинг и предложенията й за справянето с него не правят нищо за спирането на потока от евтини стоки.

Това коментира Паскал Желев от УНСС в студиото на телевизия "Блумбърг". Според него, Доналд Тръмп започва да изпълнява своите обещания и наистина първите мерки, свързани с въвеждане на мита спрямо останалите страни, с които да затрудни достъпа до американския пазар и да защити трудовия пазар.

"В соларната индустрия се въведоха мита от 30% и това ще затрудни вноса и ще даде глътка въздух на местните производители. Интересен, обаче е фактът, че двете компании, които произвеждат соларни панели в САЩ са пред фалит и тези мерки може да се окажат закъснели", смята Желев.