Те обаче предупредиха, че най-трудното тепърва започва с началото на търговските преговори, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

От месеци насам деловите среди призовават властите да приключат възможно най-бързо този първи етап от преговорите, така че да започнат търговските преговори и да се гарантира бързо, че ще бъде предвиден преходен период след Брекзита, насрочен за март 2019 година.

Работодателите искат да се сложи край на неяснотата, която вреди на бизнеса и оказва натиск върху растежа на страната, и без това изправена пред слабото потребление на домакинствата заради спада на покупателната им способност и с упорито продължаващ проблем с производителността.

"Пробивът в Брюксел сочи, че има воля, открива се път", изтъкна Джош Харди, заместник генерален директор на Конфедерацията на британската промишленост (CBI), основната британска работодателска организация. Европейската комисия реши, че е постигнат достатъчен напредък в три смятани за ключови области от условията за развода: управлението на границата между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия, уреждане на финансовите задължения за Брекзита и правата на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания.

Според Харди този пробив, постигнат след месеци преговори, дава повод за известен оптимизъм за следващите преговори, които според него биха могли да приключат успешно, ако британските ръководители са готови на отстъпки в името на икономическия интерес на страната.

"Най-трудното сега започва", отбеляза и ръководителката на Сити ъв Лондон корпорейшън (City of London Corporation) Катрин Макгинес, призовавайки за специално споразумение между Лондон и Брюксел, за да се отговори на безпрецедентния случай с Брекзита. "Новите отношения трябва да се основават на свободната търговия (. . .) и на механизми за взаимен достъп до пазара", подчерта тя.

"Компаниите се нуждаят от напредък още в началото на новата година по търговските отношения и прехода, който ще ни позволи да продължим да отговаряме на нуждите на нашите клиенти", предупреди Стивън Джоунс, генерален директор на банковото лоби Ю Кей файненс (UK Finance).

Могъщият финансов сектор е първият, който ще понесе промените и компаниите от тази сфера се подготвят за излизане от единния пазар - с изнасяне на работни места извън Великобритания - макар в някои случаи още да не са конкретизирали плановете си.

Синдикатите също искат Обединеното кралство да остане в единния пазар. Ръководителката на синдикалната конфедерация Ти Ю Си (TUC) Франсис О'Грейди призова правителството "да се откаже от червените линии", въпреки че убедените

Тяхната "черна овца" - министърът на финансите Филип Хамънд - призова да се направи всичко, за да се постигне търговско споразумение, което да подкрепя заетостта, икономическата активност и благоденствието на Великобритания.