Фирмите са част от търговска мисия, организирана от Американо-Централноевропейската бизнес асоциация от Вашингтон.

Мисията се състои от представители на 12 големи щатски корпорации с по над 10 млрд. щатски долара оборот от продажби и с над 100 000 служители всяка.

Американо-централноевропейската бизнес асоциация /АСЕВА/ е най-влиятелната институция, събираща интересите на американския едър бизнес в района на централна и източна Европа.

В състава на делегацията влизат компании от различни индустрии - фармацевтична, технологична, хранително-вкусовата, минната, селскостопанска и други, които проучват и имат пряк интерес за инвестиции в страната ни. Има и представители от военната индустрия, които утре ще имат специална среща с военния министър Красимир Каракачанов.

Бизнес предприятията имат интерес да инвестират и да разширяват дейностите си в България в областта на селското стопанство, фармацията, технологиите и хранително-вкусовия сектор, пише в съобщението.

Пред бизнесмените премиерът е посочил и предприетите от правителството ефективни мерки за подобряване на бизнес средата, облекчаване на административната тежест и намаляване на разходите на бизнеса. Представяйки приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС в първата половина на следващата година,

Бойко Борисов е акцентирал върху потенциала на Балканите и необходимостта от партньорства и проекти за осигуряване на свързаността и икономическото развитие на страните в региона.

Посещението на американската мисия е фокусирано върху нарастващия потенциал и широките възможности за бизнес тук, е посочил председателят на асоциацията Ерик Стюарт. Той е отбелязал, че повече от 14 години не е имало подобна американска търговска делегация на високо корпоративно ниво с федерална подкрепа.

В срещата са участвали вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Министър Караниколов посочи, че организираната от АСЕВА търговска мисия в България, е първата подобна проява от 2003 г. насам, ще даде силен импулс за по-нататъшно задълбочаване на икономическите отношения и е доказателство за активизирането и повишения интерес на американските компании към страната ни.

Икономическият министър, каза още че САЩ са важен стратегически партньор на България, като редовно се нареждат сред 20-те водещи външнотърговски партньори.

Министър Караниколов допълни, че има възможности и интерес от американски капиталовложения във високотехнологични производства и в областта на индустриалното сътрудничество. Караниколов представи пред гостите възможностите от насърчителни мерки, които предлагаме, както и възможностите за инвеститори в Индустриалните зони.

Утре министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще открие Българо-американски форум на отбранителната индустрия в Централния военен клуб. На откриването ще присъстват Н. Пр. Ерик Рубин, посланик на САЩ в България и заместник-министър на икономиката.

Във форума ще участват американски и български компании с интерес за индустриално сътрудничество и инвестиции, както и представители на български технически университети и образователни центрове с цел партньорство в научно-изследователската дейност.