70-годишният предприемач е определен като енергичен, решителен и малко познат във Франция. Служителите на предприятието, произвеждащо кабини за строителни машини, си отдъхнаха. Ликвидация на завода застрашаваше работните им места, но съдът в Лил одобри дружеството Атлас (Atlas) на Филипов за купувач.

За да оздрави TIM, чиито месечни загуби доближават един милиона евро, Фил Филипов обаче ще трябва да реагира бързо и той е наясно, отбелязва изданието. Дружеството Атлас, контролирано от българина Фил Филипов, купува металургичния комбинат TIM, запазвайки 446 от общо 470 работници.

Облекчение настъпи в цеховете в Каедипр (Северна Франция) след вчерашната новина за покупката, съобщава и centre-presse.fr. Сайтът припомня, че новият собственик е роден в България през 1946 година, но през 1965 година пристига в САЩ (Чикаго).

За спасяването на 446 работни места във френското предприятието пред ликвидация пише и католическият всекидневник "Кроа". Той разказва за първоначалните две оферти за придобиване. Едната била на германската група Фрицмайер (Fritzmeier) и предвиждала да бъдат запазени само 240 от работниците. Тя била бързо отхвърлена. Така останало предложението на Атлас (контролираната от Филипов компания за производство на строителна техника с централа в Германия).

Само че най-напред съдът определил офертата като недостатъчно солидна, което ядосало Фил Филипов и той се оттеглил. В крайна сметка по настояване на държавните власти и работниците във вторник вечер българският предприемач внася нова по-добра оферта, приета вчера от съда.

Новият собственик планира да инвестира в дружеството 12 милиона евро, като властите също са обещали да помогнат за оздравяването - с 2 милиона евро от държавата и 3,5 милиона от региона О-дьо-Франс, допълва в. "Кроа" в електронното си издание.

Основен клиент на TIM e американският гигант за тежка строителна техника Катърпилар (Caterpillar), чиито поръчки обаче намаляват. Атлас също му е клиент преди да стане купувач.