Наградите се връчват за осма поредна година като победителите се избират по разработена методология от БТПП и Министерството на икономиката, се подчертава в пресинформацията на икономическото ведомство.

Зам.-министър Александър Манолев е връчил голямата награда на търговското ни аташе във Великобритания - Таня Койчева. Второто и третото място са за представителствата в Узбекистан и Виетнам. Почетни дипломи са получили търговските аташета в Гърция, Швеция и Канада.

В резултат на добре свършена работа немска компания е разкрила производство на компоненти за автомобилната индустрия у нас и така са създадени нови 200 работни места, е отчел зам.-министърът.

Друг пример е гръцка фирма с предстоящ инвеститорски интерес за 10 млн. евро.

На събитието, което се организира съвместно с Българската търговско-промишлена палата, са присъствали още зам.-министърът на външните работи Тодор Стоянов, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, изпълнителният директор на ИА "Насърчаване на малки и средни предприятия" Мариета Захариева и др. Домакин са събитието е бил председателят на БТПП Цветан Симеонов.

Сред другите позитивни примери Манолев е посочил работата на търговската ни служба в Рим, благодарение на която 32 стартъп компании, всяка с капитал от над два милиона евро, обмислят делокализиране на бизнеса си в България.

Очаква се и испанска фирма за спортно облекло да разкрие производство в страната ни, става ясно от неговото изказване.

Той е акцентирал и на добрите примери в подкрепа на български компании за намиране на пазари зад граница като е отличил офисите ни по търговско-икономически въпроси в Сърбия, Унгария, Румъния, Кипър, Полша, Турция и др. Не са пропуснати и търговските служби в Япония, САЩ, Виетнам и др.