Брокерите все повече започват да разчитат на еврото да заеме мястото на долара като най-важна валута на пазара, оценяван на 1,5 трилиона долара, съобщава Блумбърг, цитиран от БТА.

До преди месец всички прогнози сочеха поскъпване на долара поне до паритета.

На пръв поглед еврото изглежда малко вероятен кандидат за изключително успешно представяща се валута. Еврозоната има отрицателни лихви по депозитите, а Европейската централна банка (ЕЦБ) всеки месец изкупува облигации, за да подкрепи цените на активите и икономиката.

На фона на намаляването на политическите рискове, възстановяващата се икономика и очакванията на експертите за скорошно свиване на програмата за количествено облекчаване (QE) на ЕЦБ обаче еврото може да започне дългогодишен курс на поскъпване, същия като отчетения от долара. Инвеститорите масово се насочиха към еврото през текущото тримесечие, допринасяйки за поскъпването му спрямо почти всяка друга водеща валута - нещо, което не се бе случвало от 2013 година.

Междувременно доларът поевтиня спрямо повечето други валути. Анализатори, анкетирани от Блумбърг, коригират прогнозите си, за да отразят поскъпването на еврото тази година. Единната валута вече повиши курса си с 5,9 на сто през последните 12 месеца, след като се срина с 6,4 на сто през четвъртото тримесечие на миналата година фона на оптимизма за пробизнес мерките, планирани от президента на САЩ Доналд Тръмп.