Това се казва в съвместно изявление на Меркел с шефката на Международния валутен фонд Кристин Лагард, президента на Световната банка Джим Йон Ким, генералния директор на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Анхел Гурия, генералния директор на Световната търговска организация Роберту Азеведу и ръководителя на Международната организация за труда Гай Райдър след среща в Берлин, предаде ТАСС, цитиран от БТА.

"Глобалните предизвикателства се нуждаят от глобално отношение, глобална отговорност и глобални решения. сътрудничеството и съгласуването на търговската политика са по-важни от всякога", се казва в изявлението.

Според Меркел и шефовете на петте организации опасността от засилването на тенденциите към протекционизъм е стимул да се подкрепя още по-силно световната търговска система. Световната търговска организация "е от решаващо значение за осигуряването на икономически растеж, заетост и възможности за развитие в глобални мащаби", се казва в изявлението, чиито автори признават, че "силните миграционни потоци са сериозно предизвикателство на международната общност".

"Трябва да се борим с това предизвикателство чрез подялба на отговорностите", се казва в документа, в който се подчертава и ангажираността с прилагането на Парижкото споразумение за борба с климатичните промени.