Това съобщи днес служебният министър на икономиката Теодор Седларски, който връчи три сертификата за инвестиция, клас А на дружествата "Скейл фокус" АД, "Куестърс България" ЕООД и "Агрипрес сервиз" ЕООД. Те ще получат сертификати за обща стойност от 5,57 млн.лв., съобщи БТА.

Очаква се в рамките на тези проекти да бъдат създадени 345 нови места.

Министърът каза, че два от проектите са в областта на информационните технологии, а третият - в областта на съхранението на товари. Той се осъществява на територията на индустриална зона "София-Божурище - най-динамично развиващата се индустриална зона, стопанисвана от Национална компания "Индустриални зони", чиито едноличен собственик на капитала е Министерството на икономиката.

Само в зона "София-Божурище" се реализират 19 проекта, сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите, като най-големия интерес от страна на чуждестранните инвеститори има в автомобилната индустрия и във високотехнологичните услуги, посочи министър Седларски.

Той отчете, че се наблюдава положителна тенденция за засилване на инвестиционната активност, както при чуждестранните потенциални инвеститори, създаващи нови компании от страната, така и при местните предприятия, разширяващи производствените си мощности или модернизиращи оборудването си.

24 са проектите, получили сертификати за инвестиции през 2016 г. Това е два пъти повече в сравнение с предходната година. Общият размер на инвестициите по проектите е 383 млн.лв., с близо 200 млн.лв. повече от 2015 г., информира министърът.

По думите му се очаква разкриването на над 4 700 нови работни места. Само за първите четири месеца на 2017 г. са издадени девет сертификата на обща стойност 148 млн.лв., предвиждащи 3 850 нови работни места.

По данни на Евростат по приток на преки чуждестранни инвестиции като дял от БВП, България е на второ място сред всички страни от Централна и Източна Европа, каза още министърът на икономиката.