Това е необичаен залог, че правителството ще изпълни обещанието си да възстанови региона, пише Ройтерс, цитиран от БТА.

През септември правителството обяви инвестиционна схема на стойност 2,8 милиарда долара за района, надявайки се да спечели на своя страна населението с перспективата за икономическо съживяване преди референдума по-късно този месец за разширяване на правомощията на президента Реджеп Ердоган, припомня агенцията.

Искур груп (Iskur Grup), доставчик за модни марки като Зара (Zara), Адидас (Adidas) и Найки (Nike), възприема инвестицията си от 100 милиона долара като насока и за други компании от Западна Турция, които да се възползват от държавните стимули и по-ниските заплати на изток.

Без да се страхува от десетилетното бунтовничество на Кюрдската работническа партия (ПКК), от 2014 година групата управлява завод за памучни конци за 30 милиона долара край най-големия град в региона Диарбекир, но много малко са я последвали.

"Отворихме врата в Диарбекир, давайки пример на други инвеститори на запад", коментира пред Ройтерс Екрем Кул управител на завода. Зад него се виждат работниците, обслужващи редици от машини за усукване на конци. През 2015 година Искур е преустановила плановете си за разрастване заради избухването на едни от най-тежките боеве, откакто ПКК започва да води въоръжена борба през 1984 година. Кул обаче посочва, че те са възродени след правителствената инициатива.

Компанията си е поставила за цел да наеме над 2000 души в новите заводи в Диарбекир спрямо едва 330 в момента. Нейният оптимизъм е рядкост в регион, в който според ООН между юли 2015 година и декември 2016 година зачестилите прояви на насилие са отнели живота на около 2000 души, опустошили са цели квартали и са накарали половин милион души да напуснат домовете си, отбелязва Ройтерс.