Предложените изменения са в Кодекса на труда, в Търговския закон, в Закона за обществените поръчки и в Закона за гарантиране на вземанията на работниците при несъстоятелност на работодателите.

Тези промени вече са написани в работен вариант и сме готови да ги внесем на новия парламент, веднага след като той бъде структуриран, съобщи общественият защитник Мая Маналова.

Тя предлага в Кодекса на труда да бъде въведено задължение за работодателя в 3-месечен срок да изплаща дължимите обезщетения, тъй като в момента такъв срок няма.

Според друго предложение Инспекцията по труда трябва да има право да контролира и плащанията на обезщетения и на заплати и след прекратяване на трудовите правоотношения на работниците, а също така и да прилага принудителни административни мерки.

Предлага се в Търговския закон да бъде въведена забрана за прехвърляне на предприятие и дружествени дялове при неплатени заплати и осигуровки.

Друго изменение би дало възможност на работниците при неплащане на трудови възнаграждения, да започнат производство по несъстоятелност на техния работодател.

Поставяне на вземанията на работниците за трудови възнаграждения в привелигирован ред - в първи ред на вземанията на кредиторите на дружество в несъстоятелност, иска още омбудсманът.

В Закона за обществените поръчки предлагаме да не бъдат допускани до обществени поръчки фирми, които не са платили на своите работници, каза Манолова и допълни, че в Закона за гарантиране на вземанията на работници от дружества, които са в несъстоятелност ще настоява да се увеличат възможностите на повече работници да получават гарантирано обезщетение от държавата като се удължи периодът, в който има възможност за изискуемост.

Готови сме и с проект на жабла до Конституционния съд срещу чл. 245 от Кодекса на труда, който дава възможност на работодатели в затруднено финансово положение да плащат само 60 процента от трудовите възнаграждения на своите работници, каза още Манолова.

Общественият защитник организира днес обществена дискусия на тема "Законови гаранции за защита правата на работещите от некоректните работодатели". Повод за срещата са вече 15 сигнала, получени от институцията на омбудсмана за неизплатени трудови възнаграждения и осигуровки от страна на работодатели, както и за злоупотреби при прехвърляне на търговски фирми на трети социално слаби лица.

Във форума участваха синдикални и работодателски организации, представители на социалното министерство, на Главна инспекция по труда, на Агенцията по заетостта, на НОИ, на НАП, на прокуратурата, на съда, на Фонда за гарантиране на вземанията на работниците и служителите при несъстоятелност и др.

Бедстващи шивачки в Дупница >>>