Това съобщи пред журналисти управляващият партньор в "Индъстри уоч България" Лъчезар Богданов при представянето на анализ на социално-икономическото въздействие на минната индустрия, предаде БТА.

Общото производство за 2015 г. на тази индустрия възлиза на 2,3 млрд. лева. Общата добавена стойност към българската икономика е на стойност над 1,1 млрд. лева, на същата стойност е износът на минерални суровини и концентрати. Заетите в сектора са 24 000 души, като средната заплата е 1435 лева.

Водеща роля в сектора има подотрасъл "рудодобив" със 638 млн. евро приходи, следван от "въгледобива" с 382 млн. евро приходи. Тези два подотрасъла формират две трети от общите приходи на минната индустрия.

Рудодобивът има значителна експортна част, докато въгледобивът задоволява нуждите на българското производство. Минната индустрия създава три на сто от добавената стойност в икономиката и на нея се пада дял от три на сто от изплатените заплати, 1,3 на сто от заетите са в сектора, който създава два процента от произведената продукция в икономиката.