Това сочи документ, до който Ройтерс е получил достъп, съобщава БТА. Документът, подготвен от финансовите министри на ЕС, представя позицията на всички европейски делегации за срещата на финансовите министри и централните банкери на страните от Г-20, която ще се проведе в германския град Баден-Баден на 17 и 18 март.

"Потвърждаваме ангажимента си да запазим световната икономика отворена, да се противопоставяме на протекционизма и да поддържаме глобалното икономическо сътрудничество", се посочва в документа. Подкрепяме световен икономически ред, основаващ се на правилата и пазара със здрави многостранни институции, допълват европейските представители.

Ранен проект за комюнике от срещата на Г-20 показа миналата седмица, че световните финансови лидери може би вече няма изрично да отхвърлят протекционизма и обезценяването на валутите с цел засилване на конкуренцията. Вместо това, след смяната на правителството в САЩ, вероятно само ще обещаят да поддържат "отворена и справедлива международна търговска система", отбелязва Ройтерс.