Правителството на малката скандинавска страна каза, че ще въведе стандард за еднакво плащане, с който всички работодатели с персонал над 25 души трябва да гарантират, че плащат еднакви заплати за еднакъв труд, съобщи БТА.

Исландия иска да изкорени огромната разлика в заплащането до 2022 година. Министърът на социалните въпроси и равноправието Торстейн Виглундсон каза на Международния ден на жената, че е време да се направи нещо радикално по този въпрос.

През октомври хиляди жени в Исландия излязоха от работа в 2:38 часа следобед местно време, за да протестират срещу разликите в заплащането на мъжете и жените за един и същи труд.

Според изчисления на организации за защита на женските права именно след този час всеки ден жените работят безплатно.

На Международния ден на жената финландският премиер обяви учредяването на международна награда за равноправие на половете като част от усилията за насърчаване на равнопоставеността на половете и по случай честването на 100-годишнината на независимостта на страната му, предаде ДПА.

Премиерът Юха Сипиле припомни, че Финландия е първата държава в света, в която жените са получили пълни политически права. Това става с решение на националното събрание през 1906 г., когато Финландия все още е автономно Велико княжество в Руската империя. Финландия става независима държава през 1917 г.

Международната награда за равноправие на половете, на стойност 150 000 евро, ще се връчва на изявен защитник на равнопоставеността, работещ активно в нейна полза, заяви Сипиле в реч в град Тампере.

Паричната награда, която се финансира от бюджета за подпомагане на развитието и общината в Тампере, не е лична, а ще се използва за кауза, "укрепващата позициите на жените", съобщи правителството.