Предложенията за промени по Наредба 3 за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания, които не изискват допълнителна нотификация, ще бъдат разгледани и евентуално приети след съгласуване с другите организации.

Това е заявил министърът на земеделието и храните проф. Христо Бозуков на среща с животновъди в Министерство на земеделието и храните, цитиран от пресслужбата на ведомството.

Млекопроизводители и земеделци протестираха вчера пред сградата на аграрното министерство срещу мярка, ограничаваща ги да продават суровината си свободно на българския пазар.

Според Симеон Караколев, председател на Българска овцевъдна асоциация, бизнесът не се стимулира от страна на държавата и това ни е превърнало от водеща страна в света по овцевъдство - до най-губещата. "Секторът трябва да се развива, а хората да се хранят с качествени храни", посочи още Караколев.

Наредба 3 е за плащания, свързани с производство. Доказване на производство обаче се изисква само от производителите, които гледат млечна порода овце. Продадената суровина трябва да се отчете с фактура, което означава, че стопаните трябва да я продават само на мандри.

Наредба 26 ограничава свободната продажба и тя също трябва да бъде променена, предупредиха фермерите. Според сега действащите текстове в Наредбата, за да се получи подпомагане по схемата за селекционен контрол, трябва да се представи продукция. Само 30 процента от нея обаче фермерите могат да преработват, докато другите 70 на сто трябва да предадат задължително на мандра.

Млекопроизводителите дадоха за пример Румъния, където дотирането от държавата е два пъти повече, отколкото у нас. Земеделците и млекопроизводителите очакват от служебното правителство да вземе мерки и да промени наредбите.

Земеделският министър Христо Бозуков е готов да преразгледа спорната Наредба 3. По време на срещата той е заявил, че основания за протеста има и че ще работи за промяна в правилата, които създават изкуствено напрежение в сектора. Служебният министърът е изразил съгласие с протестиращите за това, че не може да има разделение, при което някои от производителите да декларират производство, а други не.

"Нека да направим реална крачка и да постигнем реалистични искания. До края на февруари Наредбата трябва да бъде обнародвана и публикувана, за да не бъдат забавен стартът на кампанията по Директни плащания", е казал още министър Бозуков.

Още утре предложенията и исканията на животновъдите ще бъдат обсъдени на среща с представители на останалите заинтересовани в сектора овцевъдни организации, както и с експерти от Министерство на земеделието и храните, е поетият от министъра ангажимент.