Това заяви пред журналисти руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС и БТА. Той каза това в Москва след среща със заместник-председателя на Европейската комисия по въпросите на енергийния съюз Марош Шефчович.

Новак посочи, че двамата са обсъдили инфраструктурите за осигуряване на енергийни ресурси за европейските потребители - проектите Северен поток-2, Южен поток в сегашната му форма (Турски поток) и Ямал Европа. Той допълни, че Русия очаква от Европейския съюз гаранции за реализацията на Северен поток-2. Русия и ЕК са обсъдили газовите доставки за Украйна в обем от 1,5 до 4 милиарда кубични метра.

По думите на Новак, руският газ за Украйна е по-евтин с 30 долара на кубичен метър, отколкото за Европа. Цената на газа от Русия е конкурентоспособна, изтъкна той.

Руският министър обяви, че Русия и ЕК са се споразумели за провеждане на тристранни преговори с Украйна за газа. Обсъдени са били действащите договори и страните са решили да се срещнат в тристранен формат с представители на украинската страна, допълни Новак.

Ще се разисква и за допълнителни обеми газ за Украйна за есенно-зимния период. Новак прогнозира, че към 2030 година на Европа ще бъдат необходими допълнително 100 милиарда кубични метра газ. Шефчович каза пред журналистите, че е предложил на руския министър да се проведе тристранна среща с Украйна в Брюксел в близките дни.

Европейският съюз е отворен за нови източници на газ, за нови транзитни потоци, изтъкна еврокомисарят. Освен това Новак съобщи, че на срещата са обсъдени въпроси, свързани със сътрудничеството в атомната енергетика и възможно създаване на работна група в тази област.