Негативните перспективи отразяват съществуващия нисък икономически растеж, фискалните опасения и политическите рискове в световен план, отбеляза кредитната агенция, цитирана от БНР.

Според нея глобалният растеж ще стабилизира през 2017 година, тъй като се очаква подобрение на икономиките на САЩ и на развиващите се пазари.

"Мудис" прогнозира растеж на световната икономика през следващата година с около 3% и негово забавяне до 2,6% през 2018 година.

Относно САЩ "Мудис" очаква нарастване на БВП с 2,2% през 2017 година след слаб растеж от 1,6% през настоящата година.

Агенцията също така прогнозира БВП на развиващите се пазари, които са част от Г-20, да нарасне с по около 5% през 2017-а и през 2018 година спрямо растеж от 4,4% през текущата година.

Коментирайки състоянието в Европа, агенция "Мудис" отбеляза за липсата на кохезионна политика и вижда рискове от по-нататъшна фрагментация, следвайки, наред с други събития, решението на британците да гласуват за напускане на Европейския съюз.

В същото време кредитната агенция потвърди суверенния рейтинг на Италия на ниво от "ВВВ-", въпреки че намали своите прогнози за растежа на италианската икономика през настоящата година до 0,9% и до 0,8% през 2017 година от предишни оценки за растеж съответно с 1,1% и с 1,3 на сто.