Скандалът е предизвикан от връзката между южнокорейската президентка Пак Гън-хе и нейната приятелка Чхуе Сун-сил, за която се предполага, че се е бъркала в държавни дела и която е обвинявана в корупция, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

При претърсването прокурори се опитват да открият информация дали Самсунг е осигурила неправомерно финансова помощ на Чхуе Сун-сил и на една от нейните дъщери, която в миналото е била част от южнокорейския национален отбор по езда.

Подозренията са, че Самсунг е дала неправомерно 2,8 милиона евро на компания, собственост на двете дами.

Заради скандала Пак Гън-хе се извини на два пъти на сънародниците си в рамките на няколко дни, а призивите за оставка към нея зачестиха. Рейтингът й падна до 5 процента според допитване на Галъп от петък. Това е най-ниското постижение за президент в тази насока от 1988 г.

За Чхуе Сун-сил се твърди, че е използвала близостта си с президентката, за да се облагодетелства и да упражнява влияние в спортните и културните среди на страната.

Същевременно източници от южнокорейското президентството съобщиха, че Пак ще посети днес парламента и ще се срещне с неговия председател и с депутати от опозицията, предаде Ройтерс. Срещата идва малко след като Пак извърши промени в правителството. Опозицията обаче не одобри новия премиер и поиска Пак да го замени с приемлив за нея кандидат, което тя и направи.