Положителен резултат и увеличение на печалбата отчита обаче Българският енергиен холдинг (БЕХ), който е принципал на основните държавни дружества в енергетиката. Това сочат данните за деветмесечието, публикувани на сайта на финансовото министерство, цитирани от Инвестор.БГ.

В периода януари - септември загубата на НЕК е 154 милиона лева. Положителен факт е, че тя намалява със 101 милиона лева в сравнение със същия период на миналата година, но въпреки това дружеството е притеснено да посреща задълженията си. Именно НЕК бе осъдена от международния арбитраж по делото за АЕЦ "Белене". Общо около 1.2 милиарда лева трябва да бъдат платени максимум до средата на декември, очаква се и одобрение от Брюксел за държавна помощ за покриване на задълженията.

Приходите от продажби на електроенергия намаляват с 2.3% до 2.19 милиарда лева. С либерализацията на пазара намаляват и приходите от продажба на регулиран пазар. Разходите на НЕК също намаляват - с 6% до 2.4 милиарда лева заради по-малките разходи за закупуване на електроенергия.

Приходите на ТЕЦ "Марица-изток 2" намаляват с почти 16% до 384.5 млн. лева. Разходите също се свиват до 444 млн. лева. Централата увеличава загубите си в първото деветмесечие - до 86.1 млн. лева, спрямо загуба от 68.1 млн. лева в същия период на 2015 г.

Въпреки увеличеното с 6.3% производство за деветте месеца в сравнение с миналата година печалбата на АЕЦ "Козлодуй" се свива с 87 млн. лева до 39 млн. лева. Централата е реализирала приходи за 636 млн. лева, а разходите са 595 млн. лева. Основната част от разходите са по проектите за удължаване на експлоатацията на пети и шести блок.

Централата е активен участник на енергийната борса, а нереализираните там количества електроенергия се изкупуват от НЕК на регулирани цени или се използват за балансиране на пазара. На практика двустранните договори за централата са по-малко и приходите от продажбата на електроенергия намаляват.

Намалява и печалбата на "Булгартрансгаз" - 59.9 млн. лева, спрямо 75.4 млн. лева за първите девет месеца на 2015 г. Приходите на дружеството се свиват до 235.7 млн. лева.