Това обяви председателят на енергийния регулатор Иван Иванов пред БНР. Той потвърди казаното от изпълнителния директор на "Булгаргаз", че се очаква повишение на горивото в средата на зимата.

Цените на петрола са основен аргумент на Иванов за прогнозата му:

За момента не считам, че петролът ще превиши значително сегашните си стойности, които се колебаят около 50 долара на барел за сорта "брент", което именно ми дава основание да кажа, че предложението за изменение на цената категорично ще бъде под 10 процента".

За 2016 г. "Булгаргаз" понижи на 3 пъти цената на газа и го повиши минимално веднъж с 1.97%. Общото понижение на цената е близо 30%.

Преди седмица бе съобщено, че от началото на следващата година "Булгаргаз" може да поиска поскъпване на природния газ, но то няма да е голямо.

По думите на изпълнителния директор на газовата компания Николай Павлов след близо две години спад цените на газа последваха тези на петрола и тръгнаха нагоре, което ще наложи промяната им от началото на следващата година.

"В момента котировките на петрола вървят нагоре. Предполагам, че "Булгаргаз" ще поиска увеличение, но няма да бъде в такава степен, която да се отрази значително върху цената за топлофикационните дружества и индустрията", заяви той.