В Гранитна зала на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието и храните Десислава Танева връчиха първите 21 споразумения на Местните инициативни групи по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за ВОМР” от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.), съобщи „Фокус”.

На връчването присъства зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, директорът на ДФЗ Румен Порожанов.

Споразуменията са на обща стойност 78 млн. лева, като с тях ще се финансират дейности, свързани с инвестиции в общинска инфраструктура, развитие на микропредприятия, туризъм и опазване на културното наследство на териториите и други.

35 общини, с близо 500 000 души население, включват първите споразуменията на Местни инициативни групи по ПРСР, каза Десислава Танева.

Продължава работата по одобрение на споразуменията за местните инициативни групи, които предвидиха в стратегиите си многофондово финансиране. Следващият прием по този подход ще бъде отворен февруари-март 2017 г.", допълни тя.

По думите й към днешна дата в новия програмен период по ПРСР вече са договорени 9,19% за целия програмен период.

"Предложили сме на бизнеса, селските общини и на религиозните храмове възможност да кандидатстват по мерките с общ бюджет 32% от целия бюджет на ПРСР за този програмен период. От началото на мандата на земеделски производители, общини, където сме имали такива проекти, сме разплатили над 6 млрд. лв. До края на тази седмица ще получат и последните си плащания от първия транш, включително и помощта „de minimis”, извънредната европейска помощ по преходната национална помощ и животновъдите", поясни министър Танева.

Тя увери, че ще се движат и планират по обичайния график на разплащанията.

А Бойко Борисов допълни:

"Възползвайте се от всеки лев, защото това са много пари и отиват пряко при хората".

Това е изключително добра програма, отбеляза премиерът и допълни, че практически това са безвъзмездни средства в подкрепа на хората и най-вече на малкия бизнес.

Като слушам предизборните кампании, щели да правят това, които ние отдавна правим. Поне малко да четат, допълни премиерът.