Условието е сумата да не надхвърля половин процент от годишния оборот на търговците, който средно е 10 милиарда лева, обясни вносителят на предложението Мартин Димитров.

Доволен съм, че се приема един добър законопроект в момента, с който ще насърчим даряването на храни, добави депутатът.

Според него максималният ефект за 2017 г. ще бъде 50 милиона лева, с което се ще се помогне на много хора в нужда в България.

По думите му мярката ще има значим ефект и може би по-значим от някои други социални дейности на държавата.

За отпадане на ДДС за дарените храни настоя и омбудсманът Мая Манолова. Преди месеци тя лично се зае да убеди финансовият министър Владислав Горанов в каузата.

Министерство на финансите са представили механизъм за създаване на хранителна банка, уреждане на отношенията между отделните партньори и освобождаване от ДДС на дарените храни.

Министърът на здравеопазването и министърът на земеделието и храните в списък ще определят кои храни могат да са обект на дарение, и в какъв срок преди окончателния срок на годност могат да бъдат дарявани.  Първоначалната идея за 30-дневен срок не е практично решение и той ще бъде преразгледан.

Ще бъде изготвен и списък, който ще рамкира какво може да се дарява, а министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова ще определи на кого ще могат да се даряват храните.

Газираните напитки не би трябвало да се ползват от облекченията за ДДС, коментира Владислав Горанов.

За дарените храни от ресторанти и топли витрини в големите вериги магазини няма да се ползват данъчни облекчения.