Това съобщи днес в Париж Международната организация по лозарство и винарство (МОЛВ), предаде АФП, цитиран от БТА. Това е един от най-слабите резултати за последните 20 години, но картината е твърде разнородна заради огромните разлики, породени от климатични явления, се уточнява в комюникето.

Италия вероятно ще запази първото си място на световен лидер в производството на вино с 48,8 милиона хектолитъра (- 2 процента спрямо 2015-а), следвана от Франция (41,9 милиона хектолитъра или - 12 на сто спрямо миналата година.

Сред първата тройка само Испания с близо 37,8 милиона хектолитъра е отчела увеличение от 1%. САЩ са на четвърта позиция с 22,5 милиона хектолитъра (+2 процента), а Австралия е на пето място с 12,5 милиона хектолитъра или увеличение с 5 на сто.

В Южна Америка производството отчита силен спад: Аржентина (8,8 милиона хектолитъра), в Чили (10,1 милиона) и в Бразилия (1,4 милиона), подчертават експертите на МОЛВ.

Според доклад, представен в Рим през март от основната италианска конфедерация на винопроизводителите, Италия е станала и най-големият износител на вина в света.

През 2013 година световното производство на виното бе достигнало рекордните 276,6 милиона хектолитъра, но оттогава спада заради климатичните превратности, посочва МОЛВ.