Американското Министерство на правосъдието отправи обвинение към банката, че е допуснала нарушения при търговията с ценни книжа през 2008 година в пика на кризата, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Банката потвърди в комюнике, че министерството на правосъдието на САЩ е предложило извънсъдебно уреждане на спора срещу 14 милиарда долара.

Преговорите тепърва започват. Американският регулатор обяви, че Дойче банк, както и редица други банки по време на световната финансова криза, е занижила оценките на рисковете по ценни книжа, които в крайна сметка са били продадени на американските ипотечни компания Фани Мей (Fannie Mae) и Фреди Мак (Freddie Mac), тясно свързани с правителството на САЩ, което влезе в капитала им, за да не допусне те да фалират. Това доведе до значителни загуби и за двете финансови институции.

Според данни на електронното издание на в. "Уолстрийт джърнъл" посочените 14 милиарда долара са ориентировъчна сума като окончателната може да бъде много по-малка.

Исканите от Дойче банк 14 милиарда долара са най-голямата глоба, налагана някога на чуждестранна банка в САЩ, изпреварваща значително 8,9-те милиарда долара с които бе санкционирана френската Бе Ен Пе Париба (BNP Paribas) през 2014 година заради установени нарушения на американско ембарго.

През ноември 2013 година банката Джей Пи Морган Чейс (JP Morgan Chase) се ангажира да плати 13 милиарда долара, за да бъдат прекратени съдебните дела, които американските власти бяха завели във връзка с подозрения за незаконни операции с ценни книжа.

Министерството на правосъдието на САЩ от няколко години се опитва да компенсира загубите, понесени от Фани Мей и Фреди Мак, а също и парите, похарчени от американските данъкоплатци за тяхната подкрепа през кризисните години.

Котировките на "Дойче банк" потънаха с близо 8 процента в началото на днешната търговия, след като компанията обяви, че американското правосъдие изисква от нея рекордна сума за уреждане на съдебни искове.

Акциите на Дойче банка поевтиняха със 7,8 процента до 12,10 евро (13,59 долара) в ранната търговия на борсата във Франкфурт.