Според ЕК данъчните облаги, които Ирландия е предоставила на Епъл (Apple Inc.), позволявайки на компанията да плаща значително по-малко данъци от други компании, представляват незаконна държавна помощ. Това се посочва в съобщение на ЕП.

Някои евродепутати критикуваха плановете на Епъл и Ирландия да обжалват решението, според което Ирландия трябва да си възстанови 13 млрд. евро в неплатени данъци, плюс лихви.

Вестагер призна, че те имат право да обжалват, като добави: "Но решението, което взехме, е солидно и ние ще го защитим в съда".

Вестагер призова за повече прозрачност относно основните данни на мултинационалните компании. Тази информация трябва да стане обществена, каза тя, като посочи скорошното предложение на ЕК за обществено докладване страна по страна за броя персонал, реализираните печалби и платените данъци на компаниите.

Еврокомисията е изчислила, че селективното отношение на ирландските данъчни власти е позволило на Епъл да плаща ефективна корпоративна данъчна ставка от 1 на сто от европейските си печалби през 2003 година, която е намаляла до 0,005 на сто през 2014 година. ЕК е на мнение, че това е незаконно според правилата на ЕС за държавни помощи, защото дава на Епъл значително предимство спрямо други компании, подлежащи на същите национални данъчни правила.

Комисията реши, че Ирландия трябва да си събере неплатените от Епъл данъци от 2003 до 2014 г., възлизащи на 13 млрд. евро, плюс лихвите. Ирландия оспорва това решение.

След изслушвания на представители на мултинационални компании, включително Епъл, специалната комисия на ЕП за данъчните постановления, създадена в отговор на разкритията Люкслийкс от ноември 2014 година, представи дълъг списък с препоръки за по-справедливо и прозрачно корпоративно данъчно облагане в Европа.