Това сочат публикувани днес данни на Евростат, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.

Отчетеният спад неутрализира увеличението от 0,8 на сто от предходния месец. Резултатът все пак донякъде съответства на пазарните очаквания и затова новината имаше съвсем леко отражение на пазарите. С месечен спад от 1,9 процента, Германия, най-голямата икономика в Европа, е в основата на цялостното понижение.

Според икономиста Стивън Браун от Кепитъл икономикс (Capital Economics) данните "определено не предвещават добро" за икономическия растеж в еврозоната през третото тримесечие и ще окажат допълнителен натиск на ръководството на Европейската централна банка да задейства още стимули през идните месеци.

В целия Европейски съюз промишленото производство на месечна основа се е свило с 1 на сто, посочва Евростат на сайта си. Спрямо юли 2015 година производството във валутния съюз се е понижило с 0,5 на сто, а в ЕС-28 - с 0,1 на сто.

В България на месечна основа се наблюдава спад от 1,6 на сто, на годишна - растеж от 2,3 процента. Най-голямо месечно понижение има в Словакия (-15,9 на сто), Чехия (-9,7 на сто) и Холандия (-5,8 на сто), а най-силно покачване - в Естония (+4,5 на сто), Ирландия (+3,7 на сто) и Дания (+2,3 на сто).

Най-голям годишен спад на производството през юли е отчетен отново в Словакия (-14,3 на сто), Чехия (-7,3 на сто), но и Малта (-3,9 на сто), по растеж водят Дания и Словения - по 7,4 на сто всяка, Финландия (+6,8 на сто) и Ирландия (+5 на сто)