Това постанови вчера Европейската комисия, цитирана от ДПА и БТА.

След като бъде завършена, сделката на стойност 18,1 млрд. евро, ще донесе на Санофи най-големия пазарен дял от глобалния сектор на медицински препарати за широка употреба, а семейната компания Бьорингер Ингелхайм ще стане вторият по големина в света производител на ветеринарни лекарства.

Еврокомисията бе уведомена за сделката през юни, но изрази опасения, че тя би могла да ограничи конкуренцията за някои лекарства, продавани без рецепта, и евентуално да означава за потребителите по-високи цени и по-малък избор.

В отговор Санофи предложи всяка компания да продаде част от бизнеса си в проблемните пазарни сектори.

ЕК вчера прие предложението, настоявайки Санофи или Бьорингер Ингелхайм да се откажат от част от дейностите си в Чехия, Естония, Франция, Унгария, Гърция, Ирландия, Латвия, Полша и Словакия.

Според условията по сделката, обявена през декември, Бьорингер ще размени подразделенията си за лекарства, продавани без рецепта, оценявани на 6,7 млрд. евро за бизнеса на Санофи с ветеринарни препарати на стойност 11,4 млрд. евро. Германската компания също така ще плати на френския си партньор 4,7 млрд. евро кеш.