Фючърсите на американския лек суров петрол се залепиха точно под подножието на тази важна психологическата бариера след данни, показващи рязко намаляване на американските петролни запаси през последната седмица, съобщи БНР.

Енергийната информационна агенция на САЩ (EIA) представи доклада, според който държавните петролни запаси са намалели с цели 4,226 млн. барела до 537,1 млн. барела през седмицата до 20-ти май при прогнози за по-скромно понижение с около 2,5 милиона. Това представлява най-солиден спад на петролните запаси от седем седмици насам и тяхно понижение за втора от последните три седмици.

В същото време добивите на "черно злато" в САЩ се понижиха за 11-а поредна седмица, достигайки 8,767 млн. барела на ден (най-ниско ниво от миналия септември) спрямо 8,791 млн. барела седмица по-рано, продължавайки да се отдалечават от техния пик от 9,7 млн. барела, достигнат през април 2015 година.

Слабите данни на EIA засилиха очакванията за затягане на петролния пазар на фона на настоящото по-ниско предлагане на ценната суровина от Канада, Венецуела, Либия и Нигерия, дължащо се на различни фактори. Тези данни сякаш потвърждават и прогнозите на Международната енергийна агенция (IEA), направени по-рано този месец, че петролните доставки в световен план ще се свият съществено до края на годината.

IEA очаква световния растеж на запасите на петрол да се забави до едва 200 хил. барела на ден от повишение с 1,3 млн. барела през първата половина на годината. Всички това доведе през днешната азиатска търговия до поскъпване на фючърсите на петрола.

Въпреки новото повишение на петролните цени някои анализатори все още предполагат, че това възходящо рали е малко вероятно да продължи дълго време, визирайки факта, че най-големите производителки – тези от ОПЕК, вероятно ще запазят високите си добивни нива.