Това коментира агенция Bloomberg, цитиран от investor.bg, и припомня, че от началото на 2015 г. 130 петролни и газови производители и компании за услуги от Северна Америка са обявили банкрут, дължейки почти 44 млрд. долара.

Списъкът не включва Chaparral Energy, Penn Virginia и Linn Energy, които са подали обявления за защита от фалит тази седмица, дължейки над 11 млрд. долара общо. Поне още четири петролни и газови компании със задължения от над 8 млрд. долара се доближават до несъстоятелност, включително Breitburn Energy Partners и SandRidge Energy.

Банкрутите се ускоряват, тъй като гладните за пари компании е почти невъзможно да привлекат капитал. Енергийните компании реално са изключени от пазарите на облигации с висока доходност, банките намаляват кредитните линии, а продажбите на активи са се забавили.

„Не мисля, че моделът на проучвания и производство в Северна Америка е икономически оправдан и не нисля, че беше наистина икономически оправдан дори при цени от 80 или 100 долара за барел“, казва Джим Чанос, основател и президент на Kynikos Associates, в интервю за Bloomberg TV в четвъртък. „А със сигурност не е при цени от 45 долара“.

Макар че затруднените компании може и да не намерят спасение при цена на петрола от 45 долара, някои от най-добрите оператори ще станат печеливши при 50 долара, казва Субаш Чандра, анализатор в Guggenheim Securities в Ню Йорк. Компаниите, които най-добре могат да се възползват от това, ще бъдат тези със собственост в полето Bakken в Северна Дакота или в Permian в Тексас. „Ако петролът струва 50 долара, средствата ще нараснат драматично“, казва Чандра. „Но ще се появи проблем, ако те се увеличат толкова много, че компаниите за услуги решат да повишат цените и да вземат своя дял от тях, или ако производството реагира на това толкова бързо, че петролът не успее да се задържи на 50 долара“.

Макар че някои от най-добрите оператори в най-плодовитите полета могат да се похвалят, че постигат баланс дори при 35 долара, това включва само цената на сондажа, казва Спенсър Кътър, кредитен анализатор в Bloomberg Intelligence. Разходите като режийни, заплати, данъци и лихви лесно могат да увеличат нуждите с още 10-15 долара за барел, казва той. „Краткият отговор е, че 45 долара за барел не спасява никого“, допълва Кътър.

„Всеки, който може да фалира при 30 долара, може да фалира и при 45 долара. Петролът трябва устойчиво да достигне цени от 60-65 долара за барел, преди да отчетем реален обрат на рентабилността в сектора“.