Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на среща с министъра на икономиката, търговията и индустрията на Япония Мотоо Хаяши, съобщиха от Министерството на икономиката.

Министърът е на работно посещение в Япония, начело на бизнес делегация от 16 български компании.

Лукарски подчерта пред своя колега, че страната ни подкрепя по-бързото приключване на преговорите по споразумението между ЕС и Япония. Той допълни, че България няма възражения по отношение клаузите в споразумението и ще повдигне въпроса на следващо заседание на Съвета „Външни работи – търговия“ в Брюксел.

Министър Хаяши благодари за готовността на страната ни да подкрепи преговорните процеси. По негови думи България се позиционира като перспективна инвестиционна дестинация сред японските компании, като все повече от тях проявяват интерес към инвестиции в производство у нас, особено в автомобилния сектор. Той изрази увереност, че успехът на проведения в рамките на посещението на министър Лукарски бизнес форум ще отвори нова страница в икономическите отношения между двете страни.

Хаяши допълни, че в момента се готви и списък с водещи японски технологии, които могат да се развиват в ЕС и в частност в България.

Министър Лукарски от своя страна отправи покана към своя колега да посети България и да се запознае с бизнес и инвестиционните условия, които предлагаме. По негови думи визита на японски икономически министър у нас не е имало от 1974 г. Подобна инициатива ще спомогне и за очертаване на приоритетите и конкретни мерки за насърчаване на двустранните ни търговски отношения при подготвяно посещение на японския премиер Шиндзо Абе.

Една от идеите за привличане на повече японски инвестиции в България е създаване на производствени мрежи на японски компании, които им позволяват да оперират в няколко държави, една от които България. Концепцията беше представена от председателя на Групата за приятелство с България в Долната камара на японския парламент и бивш министър на икономиката, търговията и индустрията на Япония Тошимицу Мотеги.