Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова пред bTV по повод взетия заем от НЕК за разплащане с американските централи.

Преди дни беше подписан договор между БЕХ и избрания консорциум в обявената конкурсна процедура за осигуряването на кредит, с който НЕК да се разплати с двете "американски централи" от енергийния комплекс "Марица-Изток" - ЕЙ И ЕС Гълъбово“ и Контур Глобал „Марица изток 3“.

Заемът е в размер на 535 млн. евро. Осигурените средства са мостово финансиране, като в рамките на 12 месеца трябва да се рефинансира на международните капиталови пазари с облигационна емисия.

Петкова допълни, че е изненадана от позицията на зам.-председателя на АБВ Румен Петков, който изрази мнение, че заради заема, който БЕХ изтегли, за да обезпечи задълженията на НЕК към „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ и Контур Глобал „Марица изток 3“, в следващите три месеца цената на електричеството ще се повиши драстично.

Изненадана е също така от това, че за напускането на коалицията се използват реформите в сектор „Енергетика”, тъй като до настоящия момент са работили много добре с АБВ, в частност Кирил Цочев в качеството му на член на комисията по енергетика в Народното събрание. "Той е един много добър професионалист, човек, който познава в детайли проблемите в сектор „Енергетика"", обясни Петкова.

„Много се говори по отношение на този кредит, но никой не иска да каже какво всъщност щеше да се случи, ако НЕК не беше издължила своите задължения към двете „американски централи”. Българските граждани трябва да знаят следното - в тези договори е предвидена неустойка, която НЕК трябва да прати на двете „американски централи” в случай че не изпълни совите ангажименти, тоест да не плаща задълженията си. Размерът е малко над 3 милиарда лева”, обясни енергийният министър.

Тя твърди, че няма никакъв риск за повишаване на цената на тока, защото към момента все още цената на електричеството у нас се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране. Освен това разходите, които НЕК ще отчете в ДКЕВР са само лихвите по заема, които са под 60 млн. лв. За сметка на това НЕК ще плати 97 млн. лв. по-малко на американските централи за произведената енергия.