Това заяви говорителят на Националната агенция по приходите (НАП) Росен Бъчваров пред bTV. Той припомни, че днес, 3 май, е последният ден за подаване на данъчни декларации.

Бъчваров поясни, че тези, които все още не са подали декларациите си, могат да отидат в клон на НАП, откъдето да си вземат идентификационен код. Така ще удължат срока си до полунощ.

До 17.30 часа работят офисите на НАП в страната. До 20.00 ч. работи Централна поща в София, която има и по-дълго работно време от останалите пощи.

До 12 часа ще оперира системата за онлайн деклариране, но за да се подаде данъчната декларация е необходим или електронен подпис или по-вероятно и по-лесно безплатният персонален идентификационен код, уточни Бъчваров.

Санкцията за неподадена декларация е 500 лв., а за допусната нарочна грешка при декларирането – до 1000 лв. Според него става въпрос за около 15 000 души, които все още не са подали данъчните си декларации.

За да попълним без грешки данъчната си декларация, ако решим да го направим на хартия, по-разумно е да използваме декларацията с баркод. Тя може да се изтегли от сайта на приходната агенция и да се попълни, като изчисленията на дължимите данъци се генерират сами чрез заложен софтуер.

Декларацията генерира и баркод, който помага за по-бързата обработка на документа от данъчните служители. Освен това, преди разпечатването на декларацията се прави проверка, което допълнително помага за избягване на грешки, припомнят от НАП.

Оттам припомнят, че подаването на декларациите в последния момент може да доведе до струпване на повече хора в дирекциите и да се чака повече време. Възможно е да чакаме повече време и в банковия клон в самата дирекция. Там внасянето на дължимата сума към хазната е безплатно.