Заводите в еврозоната отчитат за април малко по-добри показатели от първоначално измерените, като производството им не е загубило чак толкова инерция.

Растежът на активността обаче остава слаб въпреки второто по големина ценово понижение в сектора от началото на 2010 година. Това сочи публикувано днес ключово изследване, цитирано от Ройтерс и БТА.

Изследването очертава смесена картина на по-широката икономика. Миналия месец растежът в промишлеността е бил силен в Италия и Испания. Германия показва признаци на съживяване, но във Франция активността се е свила с най-рязък темп за последната година.

Компанията за финансова информация Маркит (Markit) съобщи, че индексът на мениджърите по доставките (Пи Ем Ай - PMI), измерващ състоянието на промишления сектор във валутния съюз, се е покачил едва до 51,7 пункта спрямо мартенското равнище от 51,6 пункта.

Резултатът е малко по-добър от предварителната оценка от 51,5 пункта. Всята стойност над 50 означава растеж.

"Проучването дава сигнал за анемичен годишен темп на нарастване на промишленото производство от малко под 1 процент, което е наполовина по-малко от наблюдаваното през месеците преди забавянето напоследък", коментира Крис Уилямсън, главен икономист на Маркит.

Ценовият индекс в сектора е под предварителната оценка за 47,7 пункта, отчитайки 47,4 пункта за април спрямо 47,1 пункта за март. От началото на 2010 година само веднъж е имало по-нисък резултат.