Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Оливие Маркет, изпълнителен директор на "AES България", и напомни, че сделката трябва да приключи до края на април.

Той посочи, че преговорите с банките за изтеглянето на заема е в краен етап и затова е "възможно, изпълнимо и реалистично" сделката да приключи в срок.

Голяма част от тези пари ще отидат в "Мини Марица-изток", това са близо 400 млн. лв. Те ще са големият бенефициер, каза Маркет.

Към момента Националната електрическа компания дължи 1 милиард и 8 милиона лева на двете американски централи от комплекса "Марица Изток". От енергийното министерство съобщиха за БНР, че около 600 милиона лева е дългът на НЕК към „AES Марица Изток 1“, а останалите са към "Контур Глобал Марица Изток 3".

Преди дни енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че БЕХ преговаря с два банкови консорциума за отпускане на мостов кредит и преговорите са в напреднала фаза.

Маркет коментира и създадената наскоро Национална енергийна камара, в която се включват 8 компании от сектора. По думите му основната цел е да се осигури законно представителство на интересите на компаниите в енергийния сектор и да се подобри диалогът с българските власти относно енергийните реформи.

Той каза още, че камарата подкрепя либерализацията в сектора, тъй като тя осигурява прозрачност.

Дългосрочните интереси трябва да са съвместими с либерализирания пазар. Има много добри примери в Европа как нашите компании могат да се адаптират към него, коментира мениджърът.