В сигнала се посочва, че не са спазени изискванията на чл. 130а КТ, уреждащ процедурата за масови уволнения, където основно и незаобиколимо условие е да се влезе в процедура на постигане на споразумение между двете страни.

Според работниците в предприятието, не са им предоставени и показателите за прилагане на критериите за подбор при съкращенията.

Синдикатите разполагали и със заповед, с която след 1 април тази година дружеството изцяло спира дейността си и по-голямата част от работниците няма да се допускат до територията на предприятието, т.е. и до работните им места, а така се нарушава на чл. 213, ал.2 на Кодекса на труда, се посочва в съобщението.

Само преди дни обаче шефът на АП Емил Караиванов обяви, че от Булгартабак са го уверили, че част от производството на София БТ ще бъде възстановено.

Браншовите синдикати смятат, че с тези действия, работодателят осъществява злоупотреба с право, имайки предвид властовите му позиции спрямо работниците, като ги поставя в неблагоприятен психологически климат, водещ до стрес.

Вчера от Булгартабак холдинг обявиха, че съкратените работници ще получат средно по 15 хил. лв. обезщетение.

Информация за съкращения в дружеството излезе още в края на миналата седмица. Преди дни собственикът на предприятието – "Булгартабак холдинг", обяви, че спира износа си за Близкия Изток от април и че са възможни съкращения на 400 работещи в столичното предприятия, оправдавайки се с медийните атаки, които довели "до рязко намаляване на поръчките към компанията, както и до възникване на сериозен репутационен риск".