Това каза председателят на Асоциацията на топлофикациите Илия Николаев, цитиран от БНР.

По време на обсъждането на новите цени на парното и топлата вода повечето дружества се съгласиха с предложението на енергийния регулатор - поевтиняването на газа да бъде отразено в по-голяма степен в понижаване на цените на тока от когенерациите, за сметка на по-малко намаление на топлоенергията.

Държим да се запази добавката от 55 лева, каза Христин Илиев от "Топлофикация Бургас". По думите му няколко регулаторни периода поред цената на топлоенергията на дружеството е една от най-ниските, което е довело до задлъжнялост към държавата и контрагентите. Приходите от тока, който произвеждаме, отиват директно за погасяване на задълженията ни към "Булгаргаз", при такава промяна на добавката ще продължим да задлъжняваме към тях, добави той.

Ирина Стефанова от "ЕВН България Топлофикация" коментира, че добавката за отделните производства следва да отразява направените инвестиции и да е стимул за развитие на нови и по-екологични инвестиции.

Против намаляване на добавката за ток се обявиха също от топлофикационните дружества във Враца, Плевен, Варна, Петрич. Писмени становища с възраженията си дружествата могат да внесат в КЕВР до 28 март. Окончателни решения КЕВР ще вземе до края на месеца, като ще влязат в сила от 1 април.

Днес Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ ще обсъди предложението за поевтиняване на парното и топлата вода от идния месец. Планираното понижение на цените за двете най-големи топлофикации в София и Пловдив е съответно 3 и 0.7 процента.

Заради планираното поевтиняване на природния газ с 23 на сто, намалението на цените на топлоенергията става възможно, но не и с нивата, с които това би могло да стане.

Според председателя на енергийния регулатор Иван Иванов, когато цената на природния газ нараствала, за да бъдат задържани цените на топлинната енергия, регулаторът увеличавал добавката към цената на високоефективната електроенергия, и тази преференциална цена била плащана от всички български потребители на електроенергия.

Сега, когато цената на природния газ върви надолу, това е моментът, когато това изкривяване в цените, трябва да бъде преодоляно, каза Иванов.

По думите му за преодоляване на изкривяването в системата, регулаторът предвижда цените на тока, произвеждан по високоефективен начин от топлофикациите, да бъдат намалени между 14 и 17 на сто. Тези цени дават отражение върху таксата „Задължение към обществото“, която е част от крайната цена на тока. За поевтиняване на тока обаче ще се мисли през лятото, каза още Иванов:

Това, което обмисляме, но то ще се случи на 30-и юни, е намаляване на добавката „Задължение към обществото“, което е един елемент от общите сметки, допълни той.