В писмото, с чието копие АП твърди, че разполага, милионерите предлагат подоходният им данък да се вдигне с 1 процент.

Като жители на щата Ню Йорк, които дават своя принос за икономическото му развитие, и като хора, получаващи от това полза, ние имаме и възможност, и носим в същото време отговорност за това да плащаме справедлив дял, се посочва обръщението.

Според действащото законодателство хората с доход над 1,062 милиона долара плащат на щата данък в размер от 8,82 на сто.

Предложението на групата милионери, направено съвмество с изследователския център Инситут за фискална политика, предвижда запазване на ставката от 8,82 на сто за хората с доходи от 1 до 2 милиона долара годишно. По-високи ставки - 9,35 на сто, 9,65 на сто и 9,99 на сто - се предлагат съответно за доходи от 2 до 10 милиона долара, от 10 до 100 милиона долалара и над 100 милиона долара.

Сред подписалите писмото са 79-годишният Стивън Рокфелер, шефът на частния фонд ИнтерМедия партнърс (InterMedia Partners) Лео Хиндъри и вничката на основателя на Уолст Дисни къмпани (Walt Disney Company) Абигейл Дисни. "Като бизнесмен, като филантроп и като жител на щата Ню Йорк съм убеден, че трябва да инвестираме и в хората, и в създаването на инфраструктура", посочва в декларация към писмото Лео Хиндъри.