В последните си дни - на 10 юли 2014 г., правителството на Пламен Орешарски гласува нова тарифа за тези производства пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и пред ВАС, с която оспорването на търговете поскъпна с от 3 до 17 пъти. Освен това новите цени на практика бяха въведени със задна дата – от 1 юли, за откритите към тази дата процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Петчленен състав на ВАС с председател Боян Магдалинчев и членове Анна Димитрова, Илияна Дойчева, Виолета Главинова (докладчик) и Емануил Митев потвърди решението на първата инстанция от миналото лято, че при вдигането на таксите не само е нарушена процедурата, но и е ограничено гарантираното от конституцията право на достъп до правосъдие. Решението на петчленния състав е окончателно.

Преди 1 юли 2014 г. цената за обжалване на търговете беше твърда, т.е. таксата беше проста. Ако поръчката е под прага, над който обявлението за нея се публикува в Официалния вестник на Европейския съюз, жалбата пред КЗК струваше 850 лв., ако го надвишава - 1700 лв.

С новата тарифа от 1 юли 2014 г. таксата стана пропорционална - 2% от прогнозната стойност на поръчката, но не по-малко от 850 лв. и не повече от 15 000 лв. След приемането ѝ цената за обжалване на някои търгове скочи над 17 пъти от 850 лв. на 15 000 лв.

Това е сумата само за производството пред КЗК, защото при обжалване в съда, недоволният участник в процедурата по ЗОП дължи нова такса – половината от платеното пред антимонополната комисия. Именно при делата скокът на таксата е най-драстичен, защото преди тя беше твърдо 50 лв., а сега може да достигне 7500 лв.

Според петчленния състав с приемането на новата тарифа е погазен чл.2, ал.2 от Закона за държавните такси (ЗДТ). Той предвижда, че пропорционалните такси се определят върху цената на документа или услугата, а когато тя не е указана - върху пазарната цена.