Коментарът й бе по повод намерението на холдинга за съкращаване на работни места и редуциране на 80 процента от програмата за изкупуване на български тютюни през следващия период, предаде БТА.

Политиката трябва да подкрепя винаги производството, а не трябва да става така, че да страдат икономически оператори или производители, коментира министърът.

По думите на Танева тазгодишната кампания по изкупуване на тютюна не е приключила, има неизкупени количества, водят се разговори с различните изкупвачи.

Тя уточни, че на българския пазар на тютюн работят 6-7 оператора, освен "Булгартабак".

Танева изрази надежда с промените в закона за тютюна да се преодолее хаосът в сектора, който е демотивирал участниците в него.

Преди два дни “Булгартабак” взе решение да преустанови производството и продажбите на продукцията си за регион Близък Изток, считано от 1 април 2016 година. Причината е медийни атаки срешу холдинга.

Според "Булгартабак" ефектът от няколкогодишната злонамерена кампания в някои медии ще доведе до загуба на близо 400 работни места в „София БТ“ АД и „Булгартабак Холдинг“ АД, което представлява 8 % от работещите в Групата “Булгартабак” и свързаните с нея предприятия.

Освен това ще има сериозни щети за бизнеса на холдинга, намалени експортни постъпления, загуба на данъчни приходи за държавата и редуциране на програмата за изкупуване на български тютюни през следващия период, което ще засегне десетки хиляди български семейства.