Преди дни бившият финансов министър Симеон Дянков заяви, че е по добре да се търси картел при обществените поръчки, където 90% от тях се печелят от 5 фирми.

"Като пример давам една фирма, която в последните девет години е участвала в 400 обществени поръчки за строителство и е спечелила повече от 390 от тях или над 90% от тях. Това означава, че фирмите са се разбрали една с друга кой за каква поръчка ще кандидатства", обясни Симеон Дянков.

По думите му нормалният процент на успеваемост е 20% от кандидатстваните поръчки.

Мониторингът на КСБ, изготвен на базата на статистическите данни, публикувани на официалната страница на Агенцията за обществени поръчки /АОБ/, показва, че за 2015 г. сключените договори по обществени поръчки с предмет строителство са 2840 на стойност 2,636 млрд. лв, от тях сключените договори от малки компании по критерий "Брой персонал" са 1137 на стойност 285 млн. лв., а от средни фирми - 1222 за 1,4 млрд. лв.

Броят на сключените договори от големи фирми (според класификатора на НСИ по критерий "Персонал" у нас те са 50) е 401 на обща стойност 1,3 млрд. лв. От тях 294 на обща стойност 345 млн. лв. са сключени от 46 компании. 107 договора на стойност 985 млн. лв. са сключени от 64 консорциума.

В декларацията се напомня още, че не само за България, но и за Европа изпълнението на големи строителни обекти предполага наличието на сериозен финансов ресурс, определен опит и техническа и кадрова обезпеченост. Такива са изискванията на тръжните процедури по обществените поръчки в строителството.

Преглед на структурата на тези поръчки в Европа показва, че големи проекти се изпълняват от ограничен брой големи компании. В България, както се вижда от посочените цифри, за да покрият тези изисквания, българските фирми се сдружават в консорциуми, като често в тях водещ партньор е голяма чужда фирма, пишат от КСБ.

Според КСБ друг важен факт е, че по изпълнението на мащабните инфраструктурни проекти като подизпълнители работят десетки малки и средни фирми.

От Камарата заявяват, че ще продължат мониторинга върху търговете в строителството и ще сигнализират за пропуски отговорните органи и обществеността, позовавайки се на фактите и далече от политическото говорене.