Проектът е за оценка на програмите за контрол на състоянието на метала и за оценка на конструкциите, системите и компонентите на оборудването на втория контур на Пети енергоблок на АЕЦ "Козлодуй", сочи съобщение на руската компания, цитирано от БТА.

АО "Русатом Сервис" (Rusatom Service) е част от руската държавна корпорация "Росатом" (Rosatom).

За изпълнение на дейностите по договора в качеството на експертна организация ще бъде привлечено обединението "НПО ЦКТИ" /Санкт Петербург/, което ще направи анализ на безопасността, изчисленията и количествената оценка на остатъчния ресурс на конструкциите, системите и компонентите, важни за безопасността и производството на електроенергия.

На площадката на АЕЦ "Козлодуй" е осъществена начална среща със специалистите от централата. В рамките й проектният екип от АО "Русатом Сервис" и специалистите от АЕЦ "Козлодуй" са представили основните участници от новия проект, обсъдили са въпроси по дейностите и са планирали основните мерки за подготовката на плановия ремонт през 2016 година.

В хода на плановия ремонт на Пети енергоблок ще бъдат направени анализ и оценка на състоянието на елементите на турбините и сепараторите-паропрегреватели. Подписаният договор се явява отделна част от втория етап на основния проект за удължаване на срока на експлоатация на Пети блок на АЕЦ "Козлодуй", се посочва в съобщението.