Това съобщи днес министърът на енергетиката на Русия Александър Новак, цитиран от ТАСС и БТА.

Новак е и съпредседател на руско-иранската междуправителствена комисия по търговско-икономическо сътрудничество и имаше среща с иранския съпредседател - министъра на информацията и комуникационните технологии Махмуд Ваези.

"Нашите компании проявяват голям интерес към участие в петролни проекти в Иран. В състава на делегацията има представител на газпром нефт, който има редица конкретни предложения за участие в проекти по разработването на петролни находища в Ислямската република", подчерта Новак.

Той допълни, че очаква да обсъди предложенията с министъра на петрола на Иран Биджан Намдар Зангане.

Иран бави изпълнението на договори с Русия по строителството на ТЕЦ в Бендер-Абас и електрифицирането на железопътна линия в участъка Гармсар - Инче - Борун, предявявайки нови условия за цените. Това съобщи днес Новак, цитиран от ТАСС, на срещата си с Ваези.

"Проектите трябва да бъдат приключени, а не да се предявяват нови условия, защото това бави изпълнението им. А ценообразуването съответства на световното равнище", подчерта Новак, отговаряйки на забележка на Ваези.

Русия проучва въпроса за въвеждане на режим за свободна търговия с Иран, каза още Новак.

Русия и Иран се стремят да нормализират връзките между банките на двете страни, за да се разшири двустранна търговия, допълни руският министър.

При преговорите в Техеран двете страни отбелязаха редица положителни стъпки, направени от Русия и Иран за нормализиране на междубанковото сътрудничество, отбелязва ТАСС.