Това посочи Китайската академия за социални науки (CASS), която се счита за правителствен "мозъчен тръст" (Think tank), предаде БНР.

Според CASS китайският икономически растеж през следващата година ще се забави в рамките на 6,6% до 6,8% спрямо първоначални очаквания за настоящата година за растеж от 7,0% пункта, които в последствие бяха занижени до разширяване на БВП с 6,9 процентни пункта.

Втората по сила икономика в света нарасна през периода юли-септември 2015-а с 6,9% на годишна база след повишение със 7% през предходните три месеца, като това представляваше най-слаб растеж на БВП на Китай от първото тримесечие на 2009-а година, когато икономическият растеж се забави до 6,2 процентни пункта.

Академията за социални науки също така очаква основният китайски фондов индекс (Shanghai Comp Index) да се търгува през следващата година между 3200 и 4000 пункта при текущи негови нива около 3516 пункта.

"Мозъчният тръст" на властите в Пекин посочи, че Китай ще трябва да запази провежданата и към момента "структурно разхлабане" парична и лихвена политика и очаква през 2016-а година да има разширяване на китайския фискален дефицит.

Занижените прогнози на CASS подсказват, че забавянето на китайската икономика ще продължи да бъде един от основните поводи за безпокойство в глобален план.