На предстоящите преговори на в Пекин руският премиер Дмитрий Медведев ще се срещне с държавници от Китай, пише "РБК дейли", цитиран от БТА. Посещението ще продължи до 17 декември.

Предвижда се по време на визитата да бъде подписано междуправителствено споразумение, според което китайският Фонд на Пътя на коприната с капитал от 40 милиарда долара да купи 9,9 на сто от руския проект "Ямал" за производство на втечнен природен газ .

Освен това, 10 на сто от руския нефтохимически холдинг "Сибур" може да бъдат продадени на китайската "Синопек" за 1,34 милиарда долара; Китай може да получи и дялове от руски петролни находища. Двете страни ще подпишат и спогодби в атомната енергетика и космоса.

По време на визитата ще бъде свикана работната група по взаимодействието между навигационните системи ГЛОНАСС и Бейду, които се стремят да станат алтернатива на американската Джи Пи Ес.

На втората световна интернет конференция в Китай, започваща по време на посещението на Медведев, ще бъдат засегнати две основни теми, свързани с Русия. Първата е развитието на онлайн търговията между федерацията и Китай. С участието на големи руски и китайски компании в бранша ще бъдат обсъдени и перспективите за свързване на руските проекти в рамките на Евразийското икономическо пространство с китайската инициатива за изграждане на нов Път на коприната, добавя "РБК дейли".