Това коментира пред журналисти Лъчезар Гелев, експерт към Асоциацията, цитиран от БТА.

Съгласно счетоводните закони всички разходи трябва да бъдат отразени по някакъв начин, отбеляза той. Запитан това означава ли, че са включени в цените на горивата, Гелев каза, "би следвало, след като е разход, да се отразяват".

Експертът на БПГА отбеляза, че нормативните изисквания за измерване, постъпване, съхранение и експедиране на горивата от петролните бази се отнасят единствено за данъчните складове. Те са длъжни да предават информация към агенция "Митници" в реално време по два независими канала. Подобен род изисквания не фигурират за всички останали петролни бази, които не са данъчни складове, добави той.

От БПГА изразиха недоволство, че изискванията от 2012 година досега към данъчните складове са променяни шест пъти, често без да се съгласуват с бранша. Има случаи, в които са извършвани без дори да ни уведомят, коментира Гелев. Загубите, които търпим са, че следва да правим непредвидени разходи, в неясно какви размери и поради какви причини, допълни той.

1,238 млрд. лева е внесеният акциз в хазната от произведените горива в страната. Техният дял е 60%. Останалите 40% са вносни горива. Постъпилият от тях акциз е едва 380 млн. лева, заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев.

"Къде са останалите няколкостотин млн. лева, които не са влезли в хазната", попита той. Златев добави, че този въпрос трябва да вълнува държавата. Според него има сериозни количества нелегални горива, които влизат в страната, а това пречи както на легалния бизнес на членовете на асоциацията, така удря и държавата.

По думите на Златев 19-те компании, които участват в асоциацията, се борят за равнопоставеност на всички субекти на пазара на горивата и за върховенството на закона. Имало обаче много примери за нарушаването на тези принципи. Според председателят на асоциацията един от тях е подетата кампания за проверка на пломбите на бензиностанциите. Били инспектирани 1200 обекта, всичките на членове на Българската петролна и газова асоциация.