Това реши мнозинството в Комисията по икономическа политика, предаде БГНЕС.

Управляващите отхвърлиха предложение на бившия външен министър Кристиан Вигенин, който предложи АДИС да се върне в забранителния списък за приватизация, от който дружеството е извадено през 2011 година.

Принципал на АДИС е именно МВнР, като според Вигенин евентуална приватизация на дружеството ще създаде сериозни правни и международноправни проблеми, които потенциално могат да внесат напрежение в двустранните отношения на България с редица страни, които имат свои представителства в България и ползват услугите на АДИС.

"Приватизацията на подобно дружество в Унгария например създаде сериозни затруднения и продължаващи двустранни спорове между Унгария и Република България, като доведе до невъзможност на унгарското МВнР да изпълни адекватно своите ангажименти към България", пишат в мотивите си вносителите на предложението от БСП. Те посочват, че АДИС е в много добро финансово състояние, управлява се успешно и не само не представлява тежест за държавата, а напротив - генерира печалба и изплаща дивиденти към държавния бюджет.

През 2011 г. АДИС ЕООД е извадена от списъка по Приложение № 1 на Закона за приватизация и следприватизационен контрол (ЗПСПК), но стартиралата при първия кабинет на Бойко Борисов процедура е спряна през 2013 г. от правителството на Пламен Орешарски. Негативно становище към евентуална приватизация е изразявана от МВнР в три последователни години.